Diplomáciai, konzuli kapcsolatok

A Bangladesi Népi Köztársasággal 1972. január 29-én vette fel az akkori Magyar Népköztársaság kormánya a diplomáciai kapcsolatokat. Magyarország a Dakkában 1973-ban létesített nagykövetségének működését 1997 óta szünetelteti, Magyarország képviseletét az Új-Delhiben lévő magyar nagykövetség látja el.

Banglades magyarországi nagyköveti szintű képviseletét a Bangladesi Népi Köztársaság Bécsi Nagykövetsége látja el,  Őexcelenciája Mohammed Abu Zafar Nagykövet úr személyében.

Banglades 2002-ben létesített Magyarországon tiszteletbeli konzuli képviseletet, konzulátust Budapesten.

Fontosabb kétoldalú egyezmények

 • Kereskedelmi Egyezmény – 1972;
 • Műszaki-tudományos Együttműködési Egyezmény – 1973;
 • Gazdasági Együttműködési Egyezmény – 1975;
 • Kulturális és Tudományos Együttműködési Egyezmény – 1982;
 • Hitelkeret a magyar és a bangladesi cégek együttműködésére – 2016;
 • A magyar kormány 100 ösztöndíjat ajánl fel a bangladesi fiataloknak, hogy magyar egyetemeken tanuljanak – 2016.

Magas szintű látogatások

 • 1972 – M.R. Siddiqi kereskedelmi miniszter
 • 1972 – Abdus Samad Azad külügyminiszter
 • 1997 – dr. Kóródi Mária, az Országgyűlés alelnöke
 • 1999 – Muhammad Noor Uddin Khan tudomány- és technológiaügyi miniszter
 • 2000 – Abdus Samad Azad külügyminiszter
 • 2016  – Sheikh Hasina miniszterelnök asszony látogatása Orbán Viktor magyar miniszterelnöknél az első „magyar-bangladesi csúcstalálkozó”.
  Erről az alábbiakban olvashatnak:

Magyar-Bangladesi Fórum (2016. november 29.)

Több mint 100 hazai és bangladesi cég vett részt a Magyar Nemzeti Kereskedőház által november 29-án szervezett üzleti fórumon, Budapesten.

Az eseményen részt vett Sheikh Hasina, Banglades, illetve Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke is. Banglades Miniszterelnökasszonya a 2016 novemberben rendezett Víz Világtalálkozón tartott beszédet.

A dél-ázsiai államban főként a vegyipar, a gyógyszeripar, az agrárium, a hadiipar illetve az államigazgatási és egészségügyi fejlesztések területein van kereslet magyar technológiai ismeretekre és szakértelemre. 

Magas rangú diplomáciai delegáció keretében közel 40 bangladesi cég érkezett Budapestre a Magyar Nemzeti Kereskedőház által szervezett üzleti fórumra. A gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok élénkítését és konkrét üzleti lehetőségek kialakítását célzó eseményen több mint 70 magyar vállalkozás vett részt.

A fórumon Dr. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke, illetve Abdul Matlub Ahmad a Bangladesi Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a gazdasági kapcsolatok dinamizálását célzó, kétoldalú együttműködési megállapodást írt alá.

A fórum keretében a magyar és a bangladesi cégek kétoldalú tárgyalásokat folytattak, majd szakmai előadásokra került sor, amelyeken Magyarország és Banglades üzleti-, gazdasági környezetével, valamint export- és befektetési lehetőségekkel ismerkedhettek meg a résztvevők.

A bangladesi gazdaság 2013 óta folyamatosan bővül, prognózisok szerint 2016-ban a GDP növekedése meghaladhatja akár a 7%-ot is. A dél-ázsiai állam a magyar vállalkozások számára potenciális exportlehetőséget jelent, köszönhetően 160 milliónál is nagyobb népességének, illetve annak, hogy az ország a modernizációs folyamat során számos területen tudja hasznosítani a magyar technológiát és szakértelmet.

Magyarország támogatja a magyar és a bangladesi cégek együttműködését

Magyarország új eszközökkel támogatja a magyar és a bangladesi cégek együttműködését. 2016-ban az állami tulajdonú Eximbank 90 millió dollár hitelkeretet nyitott erre a célra, és a magyar kormány 100 ösztöndíjat ajánlott fel a bangladesi fiataloknak, hogy magyar egyetemeken tanuljanak (orvosi, műszaki és agrártudományi).

Pataki doktor által felkutatott kapcsolat

A Hévízi-gyógytó Magyarország egyik legismertebb látványossága, a világ legnagyobb gyógyhatású melegvizes tava. Dr. Lovassy Sándor 1898-ban sikerrel próbálkozott az „indiai vörös tündérrózsa” hosszúvirágú alfajának, a latinul Nymphaea rubra varies longiflora nevű vízinövénynek a Hévízi-tóba történő meghonosításával.  Ezt a tündérrózsa fajtát magyar és angol természetkutatók hozták Lovassynak Kelet-Bengáliából (a Sundarban mocsár keleti részéről) a mai Banglades területéről. Elsősorban ez a „bangladesi” faj szerette meg legjobban a hévízi mikroklímát és lett évtizedek alatt a tó uralkodó növénye. Mind Banglades, mind Hévíz város címerében központi helyen szerepel ez a típusú vörös tündérrózsa.

dr. Pataki Gergely, Őexcellenciája Mohamed Abu Zafar bangladesi Nagykövet úr, és a hévízi Szent András kórház volt főigazgazója, Vancsura Miklós a Hévizi-tónál, a Bangladesből származó vörös tündérrózsák előtt (2017. 07. 31.)

error: Szerzői jogvédelem alatt álló tartalom!